Madeira marraskuussa (25.11.- 2.12.2013)

Machicon kaupunki
MachicoSääennusteet lupailivat vähän epävakaata säätä viikoksi ja sitä se myös oli. Madeiran matkaoppaissa varoitetaan, että talvikuukausina sää saattaa olla sateinen. Aiempina vuosina ilmat olivat suosineet, joten oletimme nytkin pystyvämme täysipainoiseen ulkoilulomaan. Tosiasiat piti kuitenkin tunnustaa jo toisen lomapäivän jälkeen. Torstaina kävimme saarikierroksen yhteydessä Arieirolla ja siellä vihmoi vettä siihen malliin, että kukaan ei halunnut mennä edes autosta ulos. Sillä kelillä ei olisi millään pystynyt patikoimaan vuoristopoluilla. Myös perjantaiksi tilattu paikallisen matkanjärjestäjän Fanalin patikointi peruutettiin. Porto da Cruzin ja Machicon suunnalla oli ollut pahempia maanvyöryjä. Joitakin taloja ja teitä oli sortunut paikoin. Tie Santanaan oli poikki viikonloppuna. Ehdimme tosin käydä siellä torstain saarikierroksen yhteydessä ennen suurinta sadetta. Matkanjärjestäjältä saimme myös loppuviikolla varoituksen välttää Refertan ja Marocosin alueen levadoita. Loppujen lopuksi pystyimme kuitenkin patikoimaan ihan riittävästi. Tosin kerran (perjantaina) kastuimme aivan täydellisesti kavutessamme levadalta Camachan kylään. Vettä tuli hetken aikaa runsaasti ja suuria pisaroita niin, että tiet ja polut lainehtivat.  Nähtävästi tämä samainen sadekuuro oli Santanan suunnalla juuri aiheuttanut enemmän hankaluuksia.


Kuvasatoa päivittäin ryhmiteltynä


Maanantaina illalla osallistuimme tervetulotilaisuuteen ja tiistaina lähdimme heti aamulla bussilla Camachaan, josta jatkoimme levada dos Tornosta Santo da Serran suuntaan.  Kävelimme levadan loppuun ja nousimme
Sitio das Quatro Estradasin kohdalle bussipysäkille, josta tulimme bussilla takaisin Funchaliin. Alla kuvia levadalta ja patikoinnin lopussa risteyksessä oleva Madeiran kohokartta.

Tornos . . levadaalevadan loppu . . risteys
Keskiviikkona sääennuste lupaili vielä poutaa. Kävelimme rantapromenadia Camara de Lobosiin. Takaisin tulimme bussilla. Pari kuvaa rantapromenadilta:

kallion kukkia . . rantakadun silta
Alla pari kuvaa Camara de Lobosista. Puistokuva ja kalastajasatama.

puistosta . . sataaman kalastajaveneitäTorstaiksi varasimme paikalliselta  matkanjärjestäjältä itäisen saarikierroksen, koska oli vähän lupaillut sadekuuroja.  Kävimme  Camachassa,  Pico  do Arieirolla,  Ribeiro Friossa, Santanassa,  Pico do Facholla,
Sao Lourencolla ja Machicossa.  Alla ensimmäinen kuva pajutöistä ja toinen Camachan modernista kirkosta.

pajutöitä . . kirkosta
Alla Santanan olkikattoisia taloja.

olkikattoiset talot . . SantanaMachico Pico do Facholta nähtynä.

 MachicoAlla Sao Lourencon maisemia ja  Machicon hiekkaranta.

Sao Lourenco . . hiekkaranta


Perjantaina oli tarkoitus alunperin mennä Fanaliin järjestetylle retkelle, mutta se peruttiin huonon sään takia. Lähdimme kuitenkin oma-aloitteisesti Monteen.

Monten kivisiltaa
Sää ei nyt kuitenkaan näyttänyt kovin pahalta, joten patikoimme sieltä aluksi Romeirokseen.
Sää alkoi vaan poutaantua ja jatkoimme eteenpäin levada dos Tornosia ensin  Palheiro Ferreiroon asti. Mutta kun sielläkin ilma vielä näytti hyvältä
päätimme jatkaa aina Camachaan asti.

Tornos

Pidemmän tunnelin kierron aikana alkoi vähän sadella ja sade aina vaan yltyi niin, että kun saavuimme Camachaan olimme kyllä aivan läpimärkiä.
Camachassa  joimme lämpimät kahvit ja tulimme bussilla takaisin.
alkoi sataa
Lauantaina menimme bussilla Madeira Shopping-ostoskeskukseen. Sateli ajoittain kunnon kuuroja mutta selvisimme kuivana. Sää poutaantui sen verran, että kävelimme alas kaupunkilevadalle ja
sitä myöten takaisin hotelliin. Alla pari kuvaa levadalta.

kaupunkilevadaa . . kaupunkilevadaaLauantaina illalla kävimme Madeiralaisessa illassa syömässä Espetadaa, katselimme kansantansseja ja kuuntelimme Fado-lauluja.
kansantanssia . . FadoaSunnuntaina tutustuimme puistoihin ja kävimme Story Centerissä.

puistoa . . colombo


Santa Maria-kadun taiteellinen talon ovi:
Santa Maria Kadun oviaStory Centerin esineistöä. Vanha maapallo ja laivojen pienoismalleja.

vanha maapallokartta . . laivojaIllalla sytettiin jouluvalot.

jouluvaloja . . jouluvaloja

jouluvaloja

Maanantaina aamulla ehti vielä tehdä pienen kierroksen rantakaduilla.

rantapalmuEdellisten Madeiran matkojen kuvia:


Madeira huhtikuussa 2000
Madeira tammikuussa 2001
Madeira maaliskuussa 2004
Madeira marras-joulukuussa 2005
Madeira helmikuussa 2008
Madeira tammikuussa 2009
Madeira toukokuussa 2010
Madeira joulukuussa 2011
Madeira joulukuussa 2012

Matkailusivulle      ...      Alkuun

Lopuksi Madeiraan liittyvää osoitteistoa netissä. Paikallisia matkanjärjestäjiä, saarikierroksia, levadavaelluksia, bussiaikatauluja ja reittejä:

Madeira Island
Madeira Online
Madeira Live
Portugal info / Madeira
Madeira Web INFO
Madeirahelp (Sää, kartat yms.)
Rodoesten bussiaikatauluja
Sam bussiaikatauluja
Madeiran busseja (Funchal)
Madeira Happy Tours
Lido Tours
MADEIRA EXPLORERS
Nature Meetings
Madeira Webkamera
Madeiran sää(Yahoo Funchal)
Madeiran sää (Meteo Portugal)
Sää Funchal (Foreca Funchal)