Saariselkä syyskuussa 2012 (2.9. - 9.9.2012)

Poro ruskassaAjoimme alkumatkan nelostietä, josta poikkesimme Rokuan ja Vaalan kautta 78-tielle. Tämä siksi, että halusimme saada vaihtelua yksitoikkoiseen ajoon ja kävelimme Rokuan kansallispuiston kahdeksan kilometrin mittaisen ekologisen polun (Rokuan sydän) siinä ohessa. Sieltä ajoimme vielä Puolangan ja Pudasjärven kautta Livojoelle yöksi. Nyt ehti mukavasti sunnuntaina puolilta päivin Saariselän mökille.
Sunnuntaina ehti vallata Iisakkipään huipun ja samalla tutkailla ruskatilannetta. Eihän se vielä kovin kummoinen ollut mutta lehdet olivat sentään vielä puussa. Joskus aiemmin on käynyt niin, että kun ollaan oltu myöhemmin maisemissa, niin puut ovat jo olleet lehdettömiä. Ruska parani viikon aikana ja paikoitellen oli oikein värikästä ja kaunista varsinkin Ruijan polun, Ahopään, Kiilopään ja Rumakurun ja Vellinsärpimän seutuvilla.


Seuraavassa muutamia kuvia retkiltä:

Aluksi lauantain kuva Rokuan kansallispuistosta. Polku risteili helppokulkuista hiekkapohjaista männikköä muutamien järvien lomitse.
Rokuan sydänSunnuntaina iltapäivällä kävelimme Saariselällä osan Iisakkipään kutta kulkevasta luontopolusta. Riekonmarjat olivat jo punaisia ja poroja oli liikkeellä.
Riekonmarja . . Valkoinen poro


Maanantaina kävelimme vähän matkaa Ruijan polkua ja suuntasimme siitä Ahopään kautta Pessinlammelle. Paluu Rumakurun ja Vahtamapään rinteen kautta takaisin.
Ruijan polkua ja Kurua Pessinlammen yläpuolella:
Ruijan polkua . . Kuru

Itse Pessinlampi ja polkua Rumakurun tupien välillä.
Pessinlampi . . polkuaTiistaina ajoimme autolla Kiilopään eräkeskuksen parkkipaikalle ja kävelimme sieltä pidempää reittiä Niilanpään ja Rautupään sivuitse Rautulammelle. Poroja oli nytkin liikkeellä.
poro koivikossa . . Rautulampi

Itse Rautulampi ja kissankelloja paluumatkalla kurun kivikossa.
Rautulampi . . Kissankelloja


Suuntasimme ylös Niilanpään sivuitse tunturia myöten Kiilopään huipulle.
Kiilopää


Maisemia Sokostin ja Nattasten suuntaan. Alhaalla näkyy Kiilopäältä Suomunruoktuun menevä polku.
Sokostin suuntaan . . Nattaset kaukanaKeskiviikkona satoi aamulla ja niinpä lähdimme vasta puolilta päivin autolla Ivalon kautta Inariin ja kävelimme sieltä 4,5 kilometriä edestakaisin  Pielpajärven erämaakirkolle.
matkalla erämaakirkolle . . Pielpajärven erämaakirkko

Kirkko sisältä
Torstaina lähdimme Iisakkipään sivuitse Vellinsärpimälle ja sieltä Luttojoen sivua Saariselälle takaisin.
Ruska . . poron vasa


poroja . . kurua


päivätupaPerjantaina kävelimme Ruijan polkua Kiilopään sivulle asti ja sieltä Rumakurun polkua Vävypään eteen ja siitä suoraan tunturin rinnettä Laanilan suuntaan. Ruska oli komistunut selvästi.
Laanilassa odotti lohikeitto pitkän taaperruksen väsyttämiä kulkijoita.

Poroja mökkitien risteyksessä ja Ruijan polkua:
Poroja mökin luona . . Ruijan polkua

Ruijan polun kuvia.
ruskaa . . Kiilopää taustalla

Kuvia väliltä Kiilopää Vävypää.
polku kiilopäältä Rumakuruun . . lappimaisemia


Ruskaa riitti  . . ruskaa

Rumakurun alkua ylempää.
Rumakurun eteläpää
Lauantaina kävimme vain Kaunispään rinteellä poimimassa variksenmarjoja etelään tuotavaksi ja pistäydyimme huipun näköalatasanteella. Paluumatkalla haimme paikallisesta kaupasta poronkäristystä ja ison munkin ja lähdimme mökille rauhoittumaan sekä valmistautumaan seuraavan päivän ajomatkaan takaisin etelään.

Porot kävivät mökin pihassa tervehtimässä vielä viimeisenä päivänä.

poroja mökin keittiön ikkunen allaMatkailusivulle      ...      Alkuun