Syksyn 2010 lapinkuvia.

Päiväretkiä tutuilla poluilla Saariselällä (18.9. - 25.9.2010)


KuutamokuruViikko vierähti nopeasti tutuilla poluilla ja tuntureilla. Sää suosi patikointia. Ainoastaan keskiviikkona oli sadesumua sen verran, että pidimme luppopäivän ja kävelimme variksenmarjamehulle Kaunispäälle.Marjojakin ehdittiin poimia viikon aikana vähän tuliaisiksi etelään. Ruska oli jo mennyt - liekö sitä paljoa ollutkaan täällä. Ainoa hankala asia koko viikon aikana oli paikan irtoaminen hampaasta maanantaina Tammukkaojan nuotiopaikalla kuivahedelmätauolla. Tällainen asia saattaa tosiaan olla hankaloittava juttu. Tultuamme reissultamme majalle, etsin heti netistä Inarin hammaslääkärit. Oli ilmeisesti terveysaemalla jonkinlainen kunnallinen ja pari yksityistä. Heti seuraavana aamuna soitin kunnalliseen ja sain sieltä yksityisten numerot ja annettiin ymmärtää, että tänne ei ole turistilla asiaa vaikka nettiesitteessä mainittiin, että kiireellisessä tapauksessa pääsee jopa samana vuorokautena hammaslääkäriin. Ensimmäisellä yksityisellä oli vastaaja, joka ilmoitti, että olemme lomalla ja palaamme ensi viikolla. Toiseen numeroon ei heti vastattu. Ajattelin, että varmaankin siellä porataan kovasti ja siksi ei ehditä vastaamaan. Toisellakaan yrityksellä ei vastattu. Jonkin ajan kuluttua sieltä soitettiin takaisin ja hän ilmoitti olevansa lomalla tämän viikon. On se kumma juttu, kun ei voida tällaista asiaa mitenkään koordinoida etukäteen. Ovatko hammaslääkärit Inarissa riidoissa keskenään vai ovatko he niin hyviä kavereita, että viettävät lomansakin yhdessä. No - niin tai näin - Ainakin voisi esittelystä poistaa sen maininnan samana vuorokautena pääsystä - viikko olisi oikeampi aika. Pääsinpähän sitten etelässä omalle hammaslääkärille heti maanantaina matkan jälkeen. Viikko kipeällä hampaalla on kuitenkin aikamoinen koettelemus. Toisaalta ei se patikointia pahemmin haitannut ja painokin laski muutaman kilon.
Tässä viikon päiväohjelmat pääpiirteissään muutaman kuvan kera. Ruska oli jo taittunut mutta tunturit ovat aina leppoisan rauhoittavia.Sunnuntaina aloitimme varovasti Iisakkipään sivuitse Rumakurun vanhalle tuvalle ja sieltä Kiilopään suuntaan ja Ahopään ja Laanilan kautta takaisin.
Heti alkumatkasta näimme riekkoparven oleilemassa polun varrella. Poroja oli paljon Rumakurun jälkeen ja Ahopään tienoilla.

Riekot . . riekoja

DSCF1227.jpg - 18138 Bytes . . DSCF1234.jpg - 13033 Bytes

IMG_0709.jpg - 18744 Bytes


Maanantaina huiputimme Iisakkipään ensimmäiseksi ja sieltä polkua Tammukkaojan kautta Vellinsärpimän tuvalle, jossa pidimme kahvitauon ja yritin totutella kipeään hampaaseen. Sieltä palasimme Luttojoen vartta takaisin Saariselälle. Laskettelurinteellä piti tarkistaa puolukka- ja variksenmarjasadon tilanne.

DSCF1275.jpg - 8935 Bytes . . DSCF1287.jpg - 16389 Bytes


Tiistaina ajoimme auton Kiilopään retkikeskuksen parkkipaikalle ja kävelimme polun Rautulammelle. Ilma oli lähes tyyni ja aurinko paistoi ajoittain.
Oli mukava aterioida nuotion äärellä ulkosalla (tosin kipeä hammas haittasi nyt ja koko loppuviikon kaikkea ruokailua). Paluun teimme suorinta reittiä Niilanpään sivuitse ylös tunturiin ja Kiilopään huipun kautta taakaisin parkkipaikalle. Varsinkin tämä osuus polutonta mutta helppokulkuista tunturia Niilanpäältä Kiilopäälle on tällaisena kauniina päivänä melkeinpä reissun kohokohtia. Tosin Nattaset olivat jo näkymättömissä kaukana takanapäin ja tuntui, että pilvi alkoi peitellä tuloreittiämme takaviistosta. Ajoitus tuntui hyvältä, koska pilvi peitti huipun heti poistuttuamme sieltä.

DSCF1298a.jpg - 44828 Bytes . . DSCF1310.jpg - 12050 Bytes


DSCF1313.jpg - 12614 Bytes . . DSCF1323.jpg - 15757 Bytes

Keskiviikkona oli sateen harmaa ilma. Kävelimme Kaunispään huipulle ja joimme perinteisen variksenmarjamehun. Iltasella kävelimme vielä sateiden tauottua osan kuutamolenkistä.

DSCF1340.jpg - 7655 Bytes . .

Torstaina ajoimme Inariin, josta patikoimme alkumatkan Juutuanjoen rantaa seurailevaa muhkuraista polkua Otsamolle ja takaisin. Polun varrelle on rakennettu kaksi laavua taukoja varten. Polun puolivälin jälkeen oli oikealla puolen pieni metsäjärvi, jossa asusteli joutsenperhe.
Ilma oli jälleen pääosin aurinkoinen ja tyyni. Ainoastaan ylhäällä kävi pieni viima mutta huipun majassa oli lämmin kahvitella.

IMG_0751.jpg - 18840 Bytes . . DSCF1357.jpg - 24967 Bytes

DSCF1368.jpg - 20419 Bytes

IMG_0759.jpg - 9662 Bytes . . DSCF1384.jpg - 14321 Bytes

DSCF1387.jpg - 15443 Bytes

Perjantaina retkeilimme ainoastaan lähimaisemissa. Kaunispään rinteellä ja kuutamoreitillä. Prospektorin kaivoksella tuli myös käytyä.

DSCF1408.jpg - 23539 Bytes

Lauantai oli paluupäivä etelään.Matkailusivulle      ...      Alkuun