UKK-puisto, Nuorttijoki. Kesäkuu 2008 (13.6 - 16.6)

Nuorttijoki


Suuntasimme vaihteeksi UKK-puiston eteläreunalle Nuorttijoelle. Siellä kulkee vähän yli 40 km:n mittainen merkitty reitti seuraten joen eteläpuolta rajalle ja pohjoispuolta takaisin. Tässä reitissä on lopussa kahlaus itse Nuorttijoen ylitse ja se ei välttämättä aina ole ihan helppo. Ajaessamme perjantaina kohti pohjoista, liikkui Oulusta asti synkkä pilvenreuna edellämme ja ennen Tulppiota ajoittain saavutimmekin sen. Hiekkatie oli rapainen ja paikoin täynnä pientä kuoppaa. Seudulla oli satanut muutaman vuorokauden ja joissa oli vielä ennestään sulamisvesiä, joten Nuorttijoki oli ääriään myöten täynnä, kun saavuimme illalla sen varteen. Kahluupaikan kohdalla oli vettä jo rannassa kävelysauvan kahvaan asti ja keskellä kenties vielä enemmän. Teimme sellaisen päätöksen, että käymme vain rajalla asti ja palaamme samaa reittiä takaisin. Kai siitä jotenkin olisi yli päässyt, mutta vesi oli lähes nolla-asteista ja virtauskin oli aika vuolas. Yövyimme ensimmäisen ja kolmannen yön teltassa Hirvashaudan tuvan luona ja toisen yön Saihon tuvassa. Lauantaina illalla ylitimme Nuorttijoen riippusiltaa pitkin ilman rinkkoja ja kävimme katsomassa maisemia Kolsakoskenojan laavulla asti.

Ilmat olivat patikoinnin aikana melko mukavat. Lauantaina tuli pari pientä sadekuuroa ja maanantaina aamusella sateli vähän tihkua. Koivuihin alkoi tulla näiden päivien aikana selvästi lehtiä. Hyttysiä ei ollut kuin malliksi muutama. Poutaisen sään ansiosta vesi laski parissa päivässä kenties 30 senttiä ja rannan rentukat alkoivat jo näkyä vedestä. Palattaessa maanantaina kahluupaikan kohdalle, tilanne ei ollut enää ihan yhtä pahan näköinen. Pari päivää poutaa vielä ja yli kahlaaminen olisi ollut meiltäkin kenties mahdollista. Maanantaina ja tiistaina ajelimme takaisin etelään. Ensin kävelimme kuitenkin Savukoskella mielenkiintoisen Kivitunturin luontopolun. Paluumatkamme köröttelimme mahdollisimman itäisiä teitä. Liikenne oli siellä vähäistä ja maisematkin olivat erilaisia. Kuhmosta suuntasimme kuitenkin jo viitostien suuntaan Siilinjärvelle ja sieltä Espooseen.

Tässä muutama kuva maisemista:Rannan koivuissa oli pienet hiirenkorvat ja Nuorttijoki virtasi vuolaasti täydessä uomassaan.
Rantapolkua . . Nuorttijoki täynnä

Teltta Hirvashaudan tuvan luona ja päivän jokimaisemia.
telttapaikka . . Rantamaisemaa toiselta näköalapsikalta

Riippusilta Nuorttijoen yli rajan pinnassa. Joku oli hajoittanut polun varren muurahaispesän lähes maan tasalle. Ketäköhän sekin oli häirinnyt.
Riippusilta yli Nuorttijoen . . hajoitettu muurahaispesä

Kolsakoskenojan laavu. Jokimaisemia riitti paluumatkallakin.
Kolsakoskenojan laavu . . Nuorttijoen rantoja

Nuorttijoki näköalapaikalta ja ruokatauko tulentekopaikalla joen rannassa.
Nuorttijoki näköalapaikalta . . nuotiopaikka

Joen rantamaisemia edelleen. Koivuissa oli yhä enemmän vihreää havaittavissa.
Nuorttijoen rantaa . . Nuorttijoen rantaa

Rentukat alkoivat paljastua joen rannoilla veden alta. Kahluupaikalla veden pinta oli laskenut selvästi. Jossain näillä main perjantaina vesi ulottui lähes kahvaan asti.
Nuorttijoki . . KahluupaikkaMatkailusivulle      ...      Alkuun