Pieni ruskavaellus UKK-puistossa (14 - 17.9.2005. Aittajärvi, Sarvioja, Paratiisikuru, Ukselmapää, Lumipää, Pälkkimäoja, Maantiekuru) ja päiväretkiä 'rupukylän' mökiltä (17 - 24.9.2005)

Matkalla ParatiisikuruunAjoimme tällä kertaa Espoosta vähän itäisempää reittiä mm. Kuopion ja Taivalkosken kautta Ukk-puiston laidalle. Yövyimme matkalla Luusualla, josta ehti sopivasti keskiviikkona iltapäiväksi Aittajärven parkkipaikalle. Viimeiset 33 kilometriä ajettiin hiekkatietä, joka aina vaan huononi loppua kohden. Pääsi sinne tavallisella henkilöautolla kuitenkin joten kuten. Paremminkin on hyvä, että tie oli sellainen kuin oli, silloin ei ihan kaikki sunnuntaiautoilijat lähde turhanpäiten rikkomaan erämaan rauhaa.

Aloitimme vaelluksen Suomujoen ylityksellä sateessa. Sadetta riitti ihan koko iltapäiväksi. Olimme vähän ajatelleet mennä yläkautta Kaarnepään kautta, mutta näkyväisyys oli niin kehno, että patikoimme sovinnolla alakautta polkua pitkin Sudenpesän editse Sarviojan kämpälle. Viisi tuntia sateessa sai meidät yöpymään autiotuvassa vaatteita kuivatellen. Sarviojalla vilskettä riitti, sillä autiotuvan puolella yöpyi yhdeksän henkilöä, varaustuvan puolella oli ehkä vähän vähemmän ja telttailijoita oli toistakymmentä.

Torstaina aamulla jatkoimme Sarviojan ylityksellä kohti huurteista Paratiisikurua. Ilma oli nyt poutainen ja lämpötila oli nollan vaiheilla. Paratiisikuru taitaa olla joka kerta erilainen. Nyt ylhäällä rinteillä oli kuin valkoista huurretta ja vähän lumilaikkujakin oli. Lämmitimme pienen keitoksen Paratiisikurussa ennen nousua lumiselle Ukselmapäälle. Ylhäällä oli lumen ja kylmän lisäksi melko kova pohjoistuuli eli siis kuitenkin takatuuli. Näkyväisyys oli hyvä yli osin lumisten tuntureiden. Suunnistimme lähes suoraan Lumipään huipun kautta Pälkkimäojalle. Ylhäällä olisivat aurinkolasit olleet tarpeeseen, sillä valkean lumen ja auringon kirkkaus alkoi ihan tuntua silmissä. Kauaa ei tarvinnut siellä ylhäällä kuitenkaan olla, sillä kova tuuli ja kylmyys pitivät meidät liikkeessä muutamaa hedelmätaukoa lukuun ottamatta. Pälkkimäojan varressa oli jonkin verran ruskaa kuten myös oli ollut Paratiisikurussakin. Pystytimme teltan Pälkkimäojan laavun läheisyyteen hyvissä ajoin iltapäivällä. Söimme päiväaterian tässä ja ihastelimme vain maisemia nuotiota poltellen. Muita retkeilijöitä ei yöpynyt laavulla tällä kertaa ja laavun nuotiolla oli mukava lämmitellä, sillä ilma oli illalla vain hivenen nollan yläpuolella. Tuulikin alkoi tyyntyä ja taivas oli lähes pilvetön. Yö oli sitten toistaiseksi kylmin teltassa vietetty. Vesi oli pullossa jäähyhmässä aamulla teltan sisällä ja vaikka oli villapaita päällä makuupussissa, niin kuitenkin jossain vaiheessa vähän paleli. On ennenkin pakkasöitä oltu teltassa, mutta ei olla paleltu. Luultavasti pakkasta oli jotain viiden ja kymmenen asteen välillä.

Perjantaiaamu oli kaunis ruskainen pakkasaamu ja kun sai nuotioon tulen alkoivat aamutoimetkin luistaa entiseen malliin. Aamupalan jälkeen pakkasimme kamppeemme ja lähdimme Pälkkimäojan vartta eteenpäin etsimään Luiron ja Aittajärven välistä polkua. Se löytyi sieltä kotvan kuluttua ja jatkoimme sitä pohjoiseen pitkin Maantiekurua. Päiväaterian valmistimme puron varressa ennen Porttikosken ja Aittajärven polkujen risteystä. Illalla ylitimme Suomujoen samasta kohtaa kuin olimme tulleetkin silloin vesisateessa. Nyt vain alkoi kahlauksen aikana satamaan rakeita. Räntä- ja vesisadetta tulikin vielä illan mittaan ajoittain, kun olimme pystyttäneet teltan Aittajärven laavun läheisyyteen. Vietimme kahdestaan rauhallista nuotioiltaa laavun nuotiolla ja kun ei ketään muita näkynyt tulevan, menimme ajoissa telttaan levolle. Illalla jossain vaiheessa kuului myöhemmin ääniä ja aamulla herättyämme tienoolla oli telttoja pitkin mäkeä ja laavullakin oli yöpyjiä. Nyt yö ei ollut ihan yhtä kylmä, vaikka pakkasyö nytkin oli.

Lauantaina aamupäivällä kävelimme vielä ennen lähtöä Suomujoen vartta Kolttakentälle tutustumaan vanhaan asuinpiiriin. Puolilta päivin poistuimme autolla sivilisaation pariin, mutta kuitenkin vielä viettämään viikon mökkilomaa Saariselälle päiväretkiä tehden.

Mökkilomaosuus 17 - 24.9

Sunnuntaina oli heti alkuun sadepäivä, mutta lenkki tehtiin silloinkin vanhan Rumakurun kämpän kautta Ahopäille ja takaisin Laanilan kautta.
Maanantaina tehtiin sitten koko viikon pisin patikkaretki Vahtamapään kautta Taajoslaavulle, josta päiväruuan jälkeen jatkettiin Luulammen ja Pessinlammen kautta Ahopään huipun kautta eiliselle reitille.
Muut päivät menivät sitten patikoidessa vakiokohteissa. Tiistaina Iisakkipäällä ja Kaunispäällä. Keskiviikkona ajettiin autolla Inariin ja käytiin Otsamolla. Torstaina tallusteltiin Tolosjoen varteen kodalle kahville ja perjantaina käväistiin Vellinsärpimällä.

Lauantai meni ajaessa takaisin kotiin.

Muutamia kuvia aikajärjestyksessä. Aluksi vaelluskuvat ja sitten mökkilomakuvat

Alla kuva polulta Sarviojalta Paratiisikuruun ja Paratiisikurusta.

Matkalla Paratiisikuruun . . Paratiisikuru


Maisemia Ukselmapään rinteeltä ja Huipulta.
Ukselmapään näkymiä . . Ukselmapää


Lumipää ja Pälkkimäojan laavu
Lumipää . . Pälkkimäojan laavu


Pälkkimäojan aamu ja Suomujoen ylityspaikka.
Aamu Pälkkimäojalla . . Suomujoen kahlaamo


Ilta Aittajärven laavulla ja aamukuva tienoosta.
Laavulla . . Aittajärven laavu


Kolttakylä Suomujoen rannalla ja rantamaisemia.
Kolttakenttä . . Suomujoki


Mökkilomakuvat
Ahopään ja Vahtamapään ruskaa.
Ahopään rinne. . Vahtamapään rinne


Pessinlampi ja Ahopään huippu. Taustalla Kiilopää.
Pessinlampi . . Ahopään huippu


Näkymä Otsamon huipulta Inarista ja Tolosjoki Saariselällä.
Otsamo . . Tolosjoki


Matkailusivulle      ...      Alkuun