Patikointi Saariselällä kesäkuussa 2002 (8.6 - 14.6). Taajoslaavu, Porttikoski, Sarvioja, Paratiisikuru, Ukselmapää, Pirunportti, Muorravaarakanruoktu, Sokosti, Luirojärvi, Kotaköngäs ja Kiilopää


Lauantaina ajoimme totuttuun tapaan ensin auton illalla Kiilopään eräkeskukseen parkkiin. Sitten vain vaelluskengät jalkaan, rinkka selkään ja menoksi ensin kohti Luulampea. Aurinkohan paistelee koko yön, joten valosta ei ole puutetta. Ilmakin oli ihan hyvä. Lyhythihaisella paidalla pääsi aloittamaan niin lämpötilan kuin hyttystenkin suhteen. Luulammella pidimme pienen juomatauon ja jatkoimme samantien Taajoslaavulle. Sinne saavuimme sopivasti noin iltakymmeneltä. Itikoista ei ollut tässä vaiheessa haittaa, vaikka ilma oli melko lämpimän tuntuinen.

Sunnuntaina jatkoimme Kulasjoen vartta Kuivaojalle asti, jota seuraten suuntasimme Lankopään pohjoispuolelta Taimenlammelle menevälle polulle. Ilma alkoi lämmetä yhä edelleen ja pilviä oli aika harvassa, joten hikeä pukkasi nousuissa. Taimenlammella oli jo pakko käydä virkistäytymässä vedessä. Taimenlammelta menimme Suomujoen varteen ja kiersimme ylityspaikan kautta Porttikosken tuvalle. Yövyimme kuitenkin teltassa niinkuin muinakin öinä. Porttikosken tuvalta ylävirtaan oli joutsenia ainakin kuusi kappaletta suvantopaikassa uiskentelemassa. Täällä jo alkoi olla ensimmäisiä itikoitakin ja ilma senkun vaan lämpeni.

Maanantaina jatkoimme kohti Sarviojaa. Löysimme sattumalta polun, joka vei suoraan Sotavaaranojan ylityspaikalle. Ja ilma aina vaan lämpeni, mutta ajoittain oli sentään pilviä auringon edessä. Sotavaaranojaa seuraten oli helppo edetä ja Kaarnepään sivuitse kulki polku Sudenpesän edestä Sarviojaa seuraten seuraavalle etapille varsinaiselle Sarviojan kämpälle. Täällä oli jo mielellään iltapalalla sisällä, sillä ulkosalla oli jonkin verran itikoita. Tällä päiväetapilla lämpömittari näytti jossain vaiheessa varjossakin + 28 astetta. Kuvittelimme, että se mittari ei tiedä mistään - kuuma kyllä oli.

Tiistaina aloitimme aamulla oikein aikaisin ja tällöin vaikutti vähän viileämmältä. Lyhythihaisella kuitenkin voi talsia. Shortseja ei oikein voinut enää aina käyttää, koska jalat olivat saaneet liikaa aurinkoa ja itikoitakin oli. Paratiisikurulla pidimme ruokatauon. Siellä oli vielä lunta paikoin jäljellä. Shortsit oli kuitenkin laitettava jalkaan Ukselmapään nousuun. Ukselmapäällä oli lähes tyyntä ja lämmintä riitti. Maisemia siellä katselisi kuinka pitkään tahansa varsinkin tällaisella melkein pilvettömällä säällä. Tuntureita on joka puolella silmänkantamattomiin. Ukselmapäältä laskeuduimme Pirunportin kautta Muorravaarakanruoktun kämpälle iltapalalle. Täällä piti taas käydä joessa peseytymässä illalla hikisen päivän jälkeen. Aina iltaisin kun huuhtoi edellisen päivän vaatekerran vedessä, niin se jo melkein oli kuivaa seuraavana aamuna tai sitten ainakin kuivui rinkan sivussa päivällä.

Keskiviikkona oli sitten koko reissun rankin reitti. Nousimme Lumikurunojan vartta Lumipään eteläpuolelta ja Riitelmäpään länsipuolelta ja edelleen Sokostille. Oli yllätys, että nousu täältä suunnalta ei ollut kovin raskas. Rakka oli vasta ihan huipun lähellä vaikeakulkuista ja nousuissa oli ainoastaan pari lyhyempää jyrkkää. Niin ja tietysti ilma oli lämmin. Tosin tuuli tuntui jossain vaiheessa, mutta itse huipulla ei tuullut enää kovaa. Ja aurinkoa riitti. Kerrankin oli tuuria ilmojen suhteen. Seuraavana päivänä olisikin ollut kenties jo heikompaa. Täälläkin olisi viihtynyt pidempään, mutta nälkä alkoi jo kurnia vatsassa ja niinpä laskeuduimme Jaulutuskurun puron varteen päiväruoan laittoon. Tämä laskeutuminen oli varmasti koko retken vaikein kohta. Rinkka selässä piti tulla varovasti jyrkkää ja louhikkoista rinnettä alas. Aterian jälkeen jatkoimme Luirojärven kämpän läheisyyteen. Lämpömittari näytti +27 astetta ja oli kuumaa. Sitten löysimme toisenkin täsmälleen yhtä väärin näyttävän mittarin Luirojärven kämpän seinältä. Oiskohan se sittenkin todella näin lämmintä. Kuumaa kyllä oli ja Luirojärven vesikin tuntui ihan siedettävältä. Vedessä jopa ihan viihtyi - ainakin saunan jälkeen. Luirojärvellä kaikki muutkin tuntuivat yöpyvän teltoissa. (Itse kämpässä oli niin äkäisiä hyttysiä, ettei siellä viitsinyt edes käydä ruokaa laittamassa).

Tostai oli sitten jo tuulisempi ja viileämpi päivä. Ilmeisesti ilma oli kylmempää kuin järven vesi, koska järvestä aivan kuin kiehui usvaa koko ajan tuulen mukaan. Jatkoimme aamupalan jälkeen järven länsipuolelta Livikönlampien, Vasanlyömäpäänojan ja Palovangan kautta Kotakönkäälle. Tämän päivän reitti kulki koko ajan puron varsia ja notkelmia, joten tunturimaisemia ei olisi voinut pahemmalti ihailla. Eikä pilvisyyden ja ajoittaisen sateen takia olisi voinut paljoa ihailla muuallakaan. Taukopaikalla sateen tauottua katsoin taas sitä mittaria. Nyt se yllätti jälleen, +8 astetta. Kylmä kyllä oli ja lapaset piti kaivaa rinkan pohjalta. Siinä vaan aiempina päivinä tuli päiviteltyä, että taas on paljon turhaa tavaraa mukana - kuten käsineet. En tiedä vieläkään tuon mittarin tarkkuudesta - sattaa vaikka näyttää ihan oikein.

Perjantai olikin sitten viimeinen päivä tunturissa. Aamupuuron jälkeen pakkasimme keventyneet rinkkamme ja läksimme tarpomaan Hikiojan vartta kohti Kiilopäätä. Tarkoitus oli ruokailla polun varrella Kuutamokurun läheisyydessä, mutta kyseisen paikan purossa ei virrannut tippaakaan vettä, joten koukkasimme Niilanpään alapuolella olevan poroerotuspaikan vieressä kulkevalle purolle. Tulipahan tehtyä pieni mutka, mutta ehkäpä siten sai täydet 100 kilometriä rikki tällä vaelluksella. Olivat sitten tehneet näemmä jälkeen viime reissun portaat Kiilopäälle eräkeskuksen suunnasta. Olihan niitä pitkin mukava köpötellä alas ja eroosioherkkä tunturin rinne säästyy.

Kiilopään eräkeskuksessa oli ihan mukava saunoa reissun rasitukset pois. Koko reissulla ei tehty yhtään pahempaa suunnistusmokaa ja muutenkin kaikki meni melkein alkuperäissuunnitelmien mukaan - mitä nyt yksi pikkumuutos reittiin tehtiin (Livikönlammit). Melkeimpä olisi tehnyt mieli lähteä uudelle kierrokselle.

Paluumatkalla kotiin yövyimme Kuusamossa ja Kuopiossa piti tietysti käydä 'Kuopio tanssii ja soi' -tapahtuman tanhuesitystä katsomassa.

Alla on vielä muutamia kuvia reitiltä päivittäin ryhmiteltyinä:
Joen ylitys (Kulasjoen latvoja) lauantai-iltana Luulammen ja Taajoslaavun välillä sekä ensimmäinen telttapaikka
Rautuvankanoja - 16642 Bytes . . Taajoslaavulla  - 38105 Bytes


Sunnuntaina Taimenlampi taustalla ja pieni lampi ennen Suomujokea.
Taimenlampi taustalla - 13302 Bytes . Matkalla Suomujoelle - 17544 Bytes

Riekko polun varrella ja Suomujokea Porttikosken kohdalla:
Riekko - 18074 Bytes . Suomujoki - 18247 Bytes

Porttikosken leiri ja kämppä Suomujoen varrella:
Porttikoskella - 12132 Bytes . Porttikosken kämppä - 17728 Bytes

Maanantain Sotavaaranojan ylitys ja ruokatauko:
Sotavaaranojan ylitys - 16333 Bytes . Ruokatauko nuotiopaikalla - 18644 Bytes

Tiistain kuvia Paratiisikurusta:
Ruokatauko Paratiisikurussa - 14501 Bytes . Paratiisikuru - 12785 Bytes

Ukselmapää:
Ukselmapää - 14091 Bytes

Pirunportista pari kuvaa:
Pirunportti - 15413 Bytes . Tauko - 17692 Bytes

Keskiviikkona maisemakuva Riitelmäpään rinteeltä ja Sokostin reunalta:
Riitelmäpäältä - 9471 Bytes . Huippu näkyy jo - 18189 Bytes

Sokostin huipulla:
Sokosti, Luirojärvi taustalla - 12886 Bytes . Jaulutuskuru - 14010 Bytes

Tauko Jaulutuskurussa ja Luirojärven rantakuva:
Jaulutuskurun alku - 17649 Bytes . Luirojärvi - 12255 Bytes

Torstain Luirojärven sumua ja tauko Vasanlyömäpäänojalla:
Sumua Luirojärvellä - 9656 Bytes . Tauko nuotiolla - 17790 Bytes

Kotaköngäs torstai-iltana:
Kotaköngäs - 13453 Bytes

Perjantain kuvia:
Kurjenkanervia - taustalla Rautulampi. Näkymä Kiilopään huipulta Sokostin suuntaan.
Kurjenkanervia - 18131 Bytes . Kiilopäällä - 11263 Bytes


Tästä voi klikata maaliskuun 2002 hiihtolomakuviin.

Matkailusivulle      ...      Alkuun