Saariselkä huhtikuussa 2004 (17.4. - 24.4.2004)

Olimme käyneet juuri edellisenä jouluna samaisessa paikassa. Nyt kuitenkin päätimme tehdä matkan lentäen. Oli nimittäin vähän kurja autokeli silloin paluumatkalla. Finnairin hinnat olivat varattaessa sellaiset, ettei oikeastaan enää kannatakaan ajaa omalla autolla, jos vaan yhtä edullisina pysyvät. Toisaalta oma auto tuo tietynlaista vapautta paikallisiin menoihin.

Sunnuntaina ja maanantaina lämpöasteita oli kait lähemmäs kymmenen. Keli oli sen mukainen. Sunnuntaina hiihdimme ainakin 20 kilometriä. Pitoa kyllä sai laittamalla liisteriä reilusti. Maanantaina ajoittain vähän tihkutteli vettäkin. Silloin katsoimme parhaaksi jättää hiihdot aamupäivään ja käydä iltapäivällä jalan Kaunispäällä.

Tiistaina oli sitten todellinen talvipäivä. Lunta satoi ainakin 20 senttiä, vähän tuulikin ja pakkasta oli muutama aste. Olimme tietysti innoissamme noiden loskakelien jälkeen. Karu totuus hiihtokelin suhteen paljastui heti ensi metriltä. Liisteriä ei oikein saanut kunnolla kokonaan pois pohjasta ja muutenkin lumi tarttui pohjaan koko suksen matkalta. Luistoa ei ollut ollenkaan. Onneksi Laanilan kohdalla oli mainos suksihuollosta. Olimme ajoissa liikkeellä ja saimme suksemme heti huoltoon. Luistoparafiinit pohjaan ja lyhyt pätkä pitoa keskelle. Päivä oli kuin uudesti syntynyt. Luisto oli hyvä vaikka uutta lunta satoi koko päivän (mitä nyt iltapäivänä ajoittain vähän tökki). Hiihdimme Ahopäiden kautta Kiilopäälle ja sieltä Luulammen ja Rumakurun kautta takaisin mökille.

Keskiviikkona urakoimme Kaunispään huipun kautta Joikun kodalle mehulle. Sieltä edelleen Moitakuruun ja Vellinsärpimään. Emme arvanneet enää kuitenkaan jatkaa Vellinsärpimästä Taajoslaavun suuntaan vaan palasimme suorinta reittiä Saariselälle.

Torstaina sensijaan suuntasimme uudelleen Vellinsärpimään ja hiihdimme sieltä Taajoslaavulle. Lumimyräkän jälkeen kukaan ei ollut poikennut vielä Taajoslaavulle, joten saimme aukaista loppupään ladun (muutama sata metriä). Olipa sitten rauhallista paistella makkaraa laavulla nuotiolla. Poroja näkyi lähellämme kuopimassa ja ilma oli keväisen aurinkoinen. Pois hiihtäessämme tuli jo muutama muukin vastaan aukaisemaamme latua Taajoslaavulle. Kiersimme vielä Luulammen ja Kiilopään kautta mökille.

Perjantai oli lomamme viimeinen päivä ja päätimme lähteä Ahopäiden kautta Kiilopäälle ensialkuun. Keli oli hyvä ja niimpä suuntasimme sieltä vielä Rautulammelle yläkautta tunturien yli. Täällä oli mielestämme lomamme hienoimmat maisemat. Aurinko paistoi, puhdasta lunta oli kaikkialla ja tuultakaan ei ollut kuin nimeksi. Rautulammella syötiin eväät ja paluumatka hiihdettiin osin jo tuttuja reittejä Luulammen ja Rumakurun kautta yläreittiä Saariselälle. Saariselällä kävimme ostamassa poronkäristyseväät mökille iltasyömisiksi. Tälle päivälle taisi tulla kaikkiaan noin 40 kilometriä hiihdettävää. Keli oli kuitenkin hyvä ja maisemat komeat, joten rasitus taisi mennä kokonaan nautinnon puolelle.

Lauantai olikin sitten varattu paluumatkalle. Onneksi Eskelisen bussin reitti lentokentälle meni melkein mökin vierestä.

Kulmakurun reitti jäi hiihtämättä tällä lomalla. Eivät olleet viitsineet avata sitä jostain syystä enää tiistain lumimyräkän jäljiltä. Onneksi paluulennolla näimme koko kulmakurun ja sen maisemat ilmasta käsin. Olivat ne ihan hienoja näinkin.

Tässä muutama kuva viikolta.

Suksien tutkiskelua sunnuntaina vesikelissä ja latu Hirvaskurussa.
Luiston ihmettelyä - 21040 Bytes . . Hirvaskuru - 18235 Bytes

Pälvinen Kaunispään rinne maanantaina.
Pälvinen Kaunispään rinne - 18152 Bytes


Tiistaina tuiskutuulessa jossain Kiilopään ja Luulammen välillä.
Kiilopää - Luulampi - 9899 Bytes

Riekko keskiviikkoaamuna ladun varressa ja aurinkoinen näkymä Kaunispään rinteeltä.
Riekko - 26514 Bytes . . Lumisempi Kaunispään rinne - 22004 Bytes

Torstai aamun kuva mökin ikkunasta (jänis) ja iltahämärän kuva (kettu) myöhemmin viikolla samasta paikasta - Eläimiä riittää.
Jänis - 27171 Bytes . . Kettu - 11465 Bytes

Taajoslaavun ohi kulkeva joki ja Taajoslaavun nuotio.
Puro - 24464 Bytes . . Nuotio Taajoslaavulla - 35828 Bytes

Torstain kuva taas reitillä Luulampi Kiilopää.
Luulammelta Kiilopäälle - 14672 Bytes

Perjantain kuvia tunturista. Taustalla Nattaset ja toisessa kuvassa laskua Rautulammen suuntaan (Sokostia kaukana horisontissa).
Taustalla Nattaset - 13838 Bytes . . Laskua Rautulammen suuntaan - 13465 Bytes

IIsakkipään rinteeltä Kiilopään suuntaan.
Kiilopää kaukana - 36074 BytesMatkailusivulle      ...      Alkuun