Halti heinäkuussa (23.7. - 28.7.2000)

Sunnuntaipäivä meni ajellessa pohjoiseen. Kilpisjärvelle tultiin illalla hyvissä ajoin. Tarkoitus oli alunperin kävellä edestakaisin päätien varrelta Haltille. Vaimo oli kuitenkin varannut yllätykseksi vesitasolennon Alajärveltä Pitsusjärvelle klo 20.00. Niin sitä oltiinkin puolipäivämatkan päässä Haltista jo sunnuntai-iltana.

Pystytimme leirin (teltan) Pitsusjärven lähistölle ja maanantaina kävelimme ilman rinkkoja Haltille. Maanantaipäivä oli koko matkan ainoa pilvinen päivä ja ajoittain satoikin vähän. Suomen korkeimpaan kohtaan kuitenkin saavuimme kahtakymmentä vaille yksi iltapäivällä ja tätä saavutusta piti tietysti ihan juhlistaa kuohuviinillä. Ylhäällä oli melko tuulista ja vain ajoittain pilvet rakoilivat senverran, että suomenpuoleiset lähijärvet ja tunturien muodot erottuivat jotenkuten. Mutta niinhän sitä elämässä aina joskus jotkut asiat ovat muutenkin vaikeampia ja toiset taas helpompia. Paluumatkalla leiriin pilvet hajaantuivat ja Halti oli jo selvästi näkyvissä kauempaakin. Loppuvaelluksen aururinko paistoi lähes koko ajan melkein yötä päivää.

Tiistaipäivän kävelimme Meekonjärvelle pääasiassa louhikkoista joenvarsimaastoa myötäillen. Pitsuskönkäällä pidimme pikkutauon ja Vuomakasjärvessä oli hyvä virkistäytyä ennen päiväruokailua. Välillä oli kauniita koskia ja pikkujärviä, mutta maasto oli vaikeakulkuista. Tiistai-iltaa juhlistimme vielä Saivaaran valloituksella.

Keskiviikkona jatkoimme Kuonjarjohkan ohi ja pystytimme teltan yli 900 metrin korkeuteen (korkeanpaikan leiri). Vieressä oli tunturipuron alkulampi ja muutenkin tienoo vaikutti rauhalliselta. Tämä polun viereinen tunturilampi oli matala, mutta siinä oli hyvä hiekkapohja. Täältä jo Saanakin näkyi kaukana horisontissa.

Torstaina jatkettiin Saarijärven kautta vielä lähemmäs Saanaa Masehjärven rannalle. Saarijärvessä tietysti käytiin uimassa ja kämpässä oli hyvä aterioida päiväruoka varjossa. Nyt oltiin jo saatu auringosta aivan tarpeeksi. Lämmintä oli aina vaan ja kasvot alkoivat osoittaa palamisen merkkejä (lähtihän se nahka sitten myöhemmin nenävarresta).

Perjantaina ei enää ollutkaan kuin puolen päivän marssi lentoparkkiin. Vielä Saananmajalle saunaan ja kunnon poronkäristys päälle ja sitten voikin taas aloittaa kotimatkan.

Olimme varanneet alunperin kuuden päivän tarpeet, mutta se alun lentomatka lyhensi kyllä vaellusta puolitoista päivää. Ainoastaan retkikeittimen polttoneste olisi kyllä loppunut kenties tai olisi siinä tapauksessa voinut keitellä enemmin autiotupien kaasukeittimillä. Rakkoja ei tullut varpaisiin ja välillä tuntui, että matka meni vähän lomailuksi ja lorvailuksi. Toisaalta kyllä maasto oli ajoittain erittäin vaikeakulkuista. Oli isoja, pieniä, särmikkäitä ja vähän kuluneempia kiviä vierekkäin ja päällekkäin ja vähän miten milloinkin. Tällä matkalla viimeistään varmistui, että kovapohjaiset retkikengät olivat hyvä sijoitus. Jalkoihin kyllä tuli muutama naarmu rantakivistä uimaanmennessä ja kasvoissa oli myös auringosta johtuvaa punotusta. Ensimmäistä kävelypäivää lukuunottamatta aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja lämmintä riitti. Onneksi tunturipuroissa ja lammissa oli viileää vettä virkistäytymiseen.
Kauniita kukkia oli ihasteluun asti reitin varrella kuin Madeiralla ikään, vähän vähemmän, mutta ne olivat ehkä tasokkaampia. Lopuksi vielä - sääskiä oli riittävästi.

Tässä vielä kuvasatoa reissusta:

Ilmakuva lentokoneesta (Meekonjärvi) ja kone laskeutuneena Pitsusjärven rannalla (sunnuntai).
ku03a.JPG - 7716 Bytes..ku01a.JPG - 7819 BytesKippistys Haltilla
ku17d.JPG - 50426 Bytes


Lisää maanantaipäivän kuvia. Näkymiä haltin rinteeltä (lunta oli vielä) ja Halti kaukana takana
ku09b.JPG - 4766 Bytes..ku20d.JPG - 8134 Bytes..ku12b.JPG - 7946 Bytes


Pitsusköngäs ja uintireissu Vuomakasjärvessä (tiistai).
ku24c.JPG - 47857 Bytes..ku21b.JPG - 11336 Bytes


Leiri aamuauringossa Skadjajärven rannalla (taustalla Saivaara) ja kuva Saivaarasta lännestäpäin ja ylhäällä vaaralla.
ku10c.JPG - 8744 Bytes..ku17c.JPG - 8842 Bytes.. ku23b.JPG - 10332 Bytes


Näkymä Saivaaran huipulta koilliseen ja laskua vaaralta (jyrkkää kalliota). Kuva sillasta Meekonjärveltä Kilpisjärvelle päin.
ku13c.JPG - 10287 Bytes.. ku12c.JPG - 10831 Bytes.. ku08f.JPG - 11855 Bytes


Kuva kauempaa keskiviikkona aamulla.
ku08c.JPG - 53620 Bytes


Kuva korkeanpaikan leiriltä keskiviikkona (taustalla kaukana Saana). Sekä viimeinen telttapaikka perjantaina aamulla.
ku06c.JPG - 9889 Bytes..ku02c.JPG - 8380 Bytes


Kukkia tunturien rinteiltä, polun pientareilta ja purojen varsilta (mm. kullero, lapinvuokko, pikkutervakko, tädyke, ruusujuuri, tunturihärkki, jääleinikki jne.)
ku05c.JPG - 11423 Bytes..ku07c.JPG - 14862 Bytes..ku11c.JPG - 9773 Bytes


ku20c.JPG - 13320 Bytes..ku07d.JPG - 12358 Bytes..ku08d.JPG - 13148 Bytes


ku09d.JPG - 14205 Bytes..ku14d.JPG - 11750 Bytes..ku11d.JPG - 12279 Bytes


ku15d.JPG - 15983 Bytes


Paluu takaisin matkailusivulle ja kotisivuston alkuun:
Matkailusivulle      ...      Alkuun