Matkakuvia reitiltä Kiilopää, Rautulampi, Lankojärvi, Tuiskukuru, Luirojärvi ja Suomunruoktu (19.6. - 23.6.1999)

Matkaan lähdettiin autolla kotoa Espoosta vähän yli viisi lauantaina aamulla. 1100 km:n matka meni ikäänkuin Le Mansissa konsanaan. Kuskia vaihdettiin melkein lennossa. Kahvitauot ja ruokatauko kyllä pidettiin. Kiilopään eräkeskuksen parkkipaikalla oltiinkin sitten jo illalla kuuden aikaan rinkka selässä ja suunta kohti Rautulampea. Ilma oli vähän tuulinen ja ajoittain oli jopa vähällä sataa vettä, mutta Rautulammelle päästiin kuivana ennen kymmentä illalla. Tuuli oli niin kova, ettemme ryhtyneet pystyttämään telttaa, vaan päätimme yöpyä majan puolella, varsinkaan kun ketään muita ei näkynyt tällä lammella.


Sunnuntaina aamulla jatkettiin matkaa pienessä tihkusateessa aluksi kohti Lankojärveä. Hyttysiä tuntui olevan ihan riittävästi. Vaikutti siltä, että kesä oli ainakin pari viikkoa etuajassa. Koivuissa oli jo isot lehdet ja kukat kukkivat. Lankojärvelle saavuimme sitten lopulta juuri sopivasti ruoka-ajaksi. Alunperin tarkoituksemme oli kahlata Suomujoen poikki ja mennä vielä illaksi Luirojärvelle. Ilma oli kuitenkin sateinen, vähän potuttikin, hyttysiä oli paljon, virta oli vuolas ja vesi kylmää. Niinpä päätimmekin suunnata Tuiskukuruun, jonka reitillä ei ollut kahluupaikkoja vaan Suomujoen ylitys tapahtui kohisevan Kotakönkään kohdalta siltaa pitkin.

Rautulampi avautui eteen lauantai iltana, Rautuoja ja Lankojärvi sunnuntaina päivällä
Rautulampi - 7 KB..Rautuoja - 9 KB..Lankojärvi - 11 KB


Suomujoki oli melko vuolas. Oikeanpuoleiset kuvat Kotakonkään taukopaikalta
Suomujoki - 10 KB..Kotaköngäs, Anja kokkaa - 9 KB..Sadetakista tuli sporttiversio - 11 KB


Kotaköngäs kohisi kauas
Kotaköngäs - 16 KB..Kotaköngäs - 11 KBTuiskukuruun saavuimme sunnuntai-illalla yhdeksän aikoihin. Kämppä oli jo tupaten täynnä ja niinpä pystytimme teltan tunturikoivun juurelle. Tämä olikin meistä niin hyvä telttapaikka, että päätimme yöpyä siinä vielä toisenkin yön. Maanantaina kävelimme ilman rinkkoja Luirojärven rannalle. Vaimo uhmasi itikoita ja kävi uimassa Luirojärvessä. Ilmeisesti vesi ei ollut kovin lämmintä, koska uintireissu vaikutti kovin pikaiselta (tai sitten vaan pohja oli matala ja kivikkoinen).

Tuiskukurun telttapaikka. Taustalla näkyy Pikkutunturi. Tässä oltiin kaksi yötä
Tuiskukuru, telttapaikka- 17 KB..Tuiskukuru, iltanuotiolla - 16 KB


Luirojärvi. Taustalla näkyy Sokosti. Oikealla kukkakuvia lähimaisemista - hilla, variksenmarja ja kurjenkanerva.
Luirojärvi - 8 KB..Hilla kukkii - 12 KB..Kurjenkanerva - 11 KB


Tiistaina patikoitiin Vintiläojan vartta takaisin Suomujoen varteen ja sitä seuraten edelleen ylävirtaan, kunnes ylityspaikalta pääsi mukavasti yli. Ilma oli varsin lämmin, mutta uinti Suomujoessa Suomunruoktussa virkisti kummasti. Yövyimme jälleen teltassa, koska mielestämme sammalikko teltan alla on paljon pehmeämpi alusta nukkumiseen kuin kovalla laverilla majassa. Ja onhan siinä vielä oma rauhakin.

Kuvia Suomujoen varrelta ja keskellä Suomunruoktun kämppä. Nämä ovat kuvatut tiistaina.
Suomujoki - 13 KB..Suomunruoktu - 11 KB..Tässä uitiin - 8 KB


Keskiviikkona jatkettiin matkaa sananmukaisesti Kiilopäälle. Päätimme nimittäin siirtyä vähän korkeammalle reitille hyttysten takia ja siellä tarpoessamme tunturien rinnettä päähämme pälkähti, että suunnataan kohti Kiilopään huippua. Ylös kapuaminen onnistuikin ihan hyvin. Oikeastaan Kiilopää ei ole kovin jyrkkä etelästä tultaessa. Pikemminkin varsinainen merkitty polku eräkeskusksesta on vaikeampi ja sitä alaspäin mennessämmekin piti istuskella muutama tauko vanhoilla variksenmarjamättäillä (ja se näkyi takamuksista), ennenkuin alas joutui. Oikeastaan oli ihan kiva pakata rinkat autoon ja suunnata Saariselän vuokramökille saunomaan onnistuneen vaelluksen jälkeen.

Kiilopää edessä ja hetken kuluttua kuva Kiilopäältä tulosuuntaan.
Kiilopää edessä - 17 KB..Huipulla ollaan jo - 19 KB


Kuvia tunturista ylhäällä. Paikallinen maisemakuva ja kuva Kiilopään huipusta
Maisemakuva - 15 KB..Kiilopään huippu - 21 KB


Keskiviikkona iltapäivällä oltiin parkkipaikalla pakkaamassa rinkkoja takaisin autoon. Toisessa kuvassa mökin pihalla oravat kisaavat puussa.
Kiilopään parkkipaikalla - 18 KB..Mökin pihamaisemaa - 20 KB


Uudelleen on kyllä vielä tultava. Vaelluksen päätarkoitus nimittäin oli nousta Sokostille ja se jäi tekemättä, sillä pikkuvarpaat oli rakoilla uudehkojen retkikenkien sisäänajon takia. Sokostin rinteet ovat louhikkoiset ja vaikeat. Nyt alkaa olla retkikengät sisäänajettu, joten pitänee aloitella uuden retken suunnittelu.


Ja torstaina sitten ajettiin takaisin Espooseen ja sieltä edelleen Juhannuksen viettoon. Mutta se onkin sitten jo ihan eri juttu.


Matkailusivulle      ...      Alkuun